Pravila o kolačićima

Naše internet stranice i aplikacije koriste tehnologije poput kolačića kako bi vam pružile kvalitetno, glatko i personalizovano iskustvo. Ovo obaveštenje dopunjuje informacije o zaštiti vaših ličnih podataka (politika privatnosti). Zaštita vaših podataka na internetu je naš prioritet.
1. KO SMO?
Dobrodošli na internet stranicu www.renault.rs, www.dacia.rs, koju je objavila kompanija KEOS d.o.o. Beograd sa registrovanim sedištem u Omladinskih brigada 90v, 11000 Beograd.

Za obezbeđivanje privatnosti vaših ličnih podataka, uključujući i podatke prikupljene putem kolačića, imenovali smo Ovlašćenu osobu za zaštitu podataka koja je dostupna na zlp.renault@keos.rs, zlp.dacia@keos.rs.
2. ŠTA SU KOLAČIĆI?
Kolačić je mala kompjuterska datoteka, tragač, koji se instalira i učita na primer prilikom obilaska internet stranice, čitanja e-pošte, instaliranja ili korišćenja programske opreme ili mobilne aplikacije, bez obzira na vrstu uređaja koji se koristi (računar, pametni telefon, digitalni e-čitač, konzola za video igre sa internet povezivanjem itd.).

Prilikom posete internet stranice kolačići mogu da pošalju podatke pretraživaču korisnika i omogućavaju pretraživaču da šalje podatke nazad na originalnu internet stranicu (na primer ID sesije ili izbor jezika).

Kolačići ne dozvoljavaju da budete direktno identifikovani, već samo da dohvate određene informacije koje se odnose na vaš uređaj, vaš pretraživač, vaše interakcije sa sajtom ili aplikacijom koju posećujete i, u nekim slučajevima, vašu geolokaciju.

Moguće je da korišćene tehnologije mogu da povežu različite uređaje koje biste mogli da koristite da bismo utvrdili, sa dovoljnom verovatnoćom, da ovi uređaji pripadaju vama.
3. ZA ŠTA SE KORISTE KOLAĆIĆI NA OVOJ INTERNET STRANICI?
Ova internet stranica koristi različite vrste kolačića.

Funkcionalni kolačići (tehnički)
Ovi kolačići se koriste za omogućavanje ili pojednostavljivanje elektronske komunikacije (otkrivanje grešaka u povezivanju, identifikacija tačaka povezivanja, sigurnost internet stranice itd.) ili za pružanje eksplicitno zatraženih online komunikacionih usluga (podešavanje prikaza ekrana, čuvanje podataka unetih u obrasce, korpa za kupovinu [ako je primenjivo], pristup korisničkom računu itd.).

Ovi kolačići su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg internet stranice.

Upotreba ovih kolačića se ne može onemogućiti, a vaša saglasnost nije potrebna kada naša stranica koristi ove vrste kolačića.

Kolačići društvenih mreža
Koristimo kolačiće na društvenim mrežama u svrhe oglašavanja i merenja publike, posebno da bismo vam prikazali naše oglase kada ste prijavljeni na te društvene mreže (Facebook, Tvitter, LinkedIn, itd.) i da nam pomognu da razumemo interakcije korisnika i reakcije na naše oglase na ovim društvenim mrežama.

Svrha ovih kolačića je takođe da učine veb lokaciju jednostavnijom i interaktivnijom, omogućavajući vam da komunicirate sa ovim društvenim mrežama i integrišući sadržaj sa ovih društvenih mreža na našu veb stranicu (kao što su YouTube video snimci).

Ovi kolačići mogu posebno da obrađuju podatke koji se odnose na broj sadržaja koji se deli na društvenim mrežama, činjenicu da imate račun na društvenoj mreži, praćenje vašeg pretraživanja na različitim stranicama ili na ovim društvenim mrežama, itd. Ove funkcije su zasnovane na aplikacijama trećih strana integrisanim u našu stranicu. Društvena mreža koja pruža takvo dugme za aplikaciju će vas verovatno identifikovati preko ovog dugmeta, čak i ako niste koristili ovo dugme kada ste posetili našu stranicu. Ova vrsta dugmeta za aplikaciju može omogućiti dotičnoj društvenoj mreži da prati vaše pregledanje na našoj tranici, jednostavno zato što je vaš nalog na dotičnoj društvenoj mreži bio aktiviran na vašem uređaju (otvorena sesija) tokom vašeg pregledavanja na našoj internet stranici.

Preporučujemo vam da pregledate politike privatnosti ovih društvenih mreža da biste saznali više o svrhama korišćenja, posebno o reklamama, informacijama o navigaciji koje se mogu prikupiti pomoću ovih dugmadi aplikacije. Ovi pravilnici bi trebali da vam omoguće da koristite svoje izbore sa ovim društvenim mrežama, posebno određivanjem podešavanja računa za svaku od ovih mreža.

Za korišćenje i čuvanje ovih kolačića potrebna je vaša saglasnost.

Kolačići za prilagođeno oglašavanje i sadržaj (oglašavanje)
Svrha ovih kolačića je da poboljšaju relevantnost reklamnih poruka i sadržaja prikazanih na našoj internet stranici, kao i na medijima trećih strana.

Kada vam šaljemo promotivne poruke ili prikazujemo takav sadržaj, naša namera je da vam pružimo najrelevantnije oglase i ponude koje su prilagođene vašim potrebama ili koje će vas verovatno zanimati.

Ovi kolačići mogu da obrađuju informacije koje se odnose na vaše lične preferencije i izbore, vaša interesovanja za naše proizvode i/ili usluge i vaše navike kupovine.

Ova automatska obrada podataka je u službi vašeg boljeg iskustva pregledanja:
- da vam prikaže relevantne oglase u pravo vreme,
- da odbacimo sadržaj za koji verovatno nećete biti zainteresovani,
- ili da ograničimo broj prikaza istog oglasa.

Na primer, zbog ovih postupaka obrade, možemo da vam prikažemo oglas koji se odnosi na segment automobila koji ćete verovatno preferirati (npr. sportski terenac umesto gradskog automobila ili obrnuto).

Podaci koji se obrađuju u ovom kontekstu mogu doći iz različitih izvora i podložni su unakrsnoj proveri: podaci iz naših baza podataka o kupcima, navigacijski podaci, podaci trećih strana, podaci o korišćenju vašeg vozila itd. Upotreba ovakvih alata je definisana važećim propisima kao izrada profila.

Za korišćenje i čuvanje ovih kolačića potrebna nam je vaša saglasnost.

Kolačići za merenje publike (analitika)
Svrha ovih kolačića je da analiziraju saobraćaj i korišćenje veb stranice i da poboljšaju vaše iskustvo pregledanja.

Ovi kolačići mogu da obrađuju informacije o stranicama koje posećujete, trajanju vaših poseta stranicama, pretraživaču koji koristite da posetite te stranice itd. Podaci koje prikupljaju ovi kolačići takođe se mogu koristiti za kreiranje algoritama i profila za analizu vaših potencijalnih interesovanja i preferencija za naše proizvode i usluge. Ove informacije možemo kombinovati s drugim informacijama, kao što su informacije iz naše baze podataka o korisnicima (za više informacija o profiliranju i načinu prigovora pogledajte našu www.renault.rs/politika-zlp.html, www.dacia.rs/politika-zlp.html).

Obično je potrebno da dobijemo vašu saglasnost za korišćenje i čuvanje ovih kolačića.
4. KOJI KOLAĆIĆI SE KORISTE NA OVOJ INTERNET STRANICI?
U priloženoj tabeli navedena je lista svih kolačića koji se čuvaju i/ili koriste na ovoj internet stranici i njihove glavne karakteristike. Ako je to moguće, ove kolačiće hostuju serveri u Evropskom ekonomskom prostoru (EGP). Međutim, budući da su neki od naših pružalaca usluga u državama izvan EGP, vaši lični podaci se obrađuju u tim državama, u kojima se mogu primeniti drugačiji propisi o ličnim podacima nego u Evropskoj uniji. U tom slučaju posebnu pažnju posvećujemo tome da obezbedimo, da se ovaj prenos izvrši u skladu sa važećim propisima, i da preduzmemo zaštitne mere za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa sigurnosti vaših podataka (posebno koristeći standardne ugovorne odredbe Evropske komisije).

Naša internet stranica može da sadrži kolačiće trećih strana (agencija za oglašavanje, dobavljača analitičkih usluga itd.) koji im tokom njihovog trajanja omogućavaju prikupljanje podataka o pretraživanju u vezi sa našom internet stranicom. Čuvanje i korišćenje ovih kolačića od strane trećih lica vrši se u skladu sa pravilnicima o privatnosti tih trećih strana. Obaveštavamo vas o namenama kolačića trećih strana, sa kojima smo upoznati, i o sredstvima koje imate na raspolaganju za odluke u vezi sa tim kolačićima.
Naziv kolaćićaKompanijaSvrha kolaćićaPeriod zadržavanjaKategorizacija
kameleoon Experiment XX Kameleoon Koristi se za A/B testove i zaobilazna rešenjaManje od 12 meseci Web analitika
kameleoon Kameleoon Koristi se za A/B testove i zaobilazna rešenja12 meseci i dve nedelje Web analitika
__hstc
Hubspot Koristi se za praćenje posetilaca 13 meseci Web analitika
_hssc Hubspot Koristi se za praćenje sesija 30 minuta Web analitika
_hssrc Hubspot Koristi se za određivanje da li je korisnik ponovo pokrenuo svoj pretraživačNe postojiWeb analitika
mboxAdobeKoristi se za A/B testove23 meseca, dvadeset četiri danaWeb analitika
s_sqAdobeKolačić Adobe Site Catalyst: prethodna vezaNa kraju sesijeWeb analitika
s_ccAdobeOvaj kolačić se postavlja i čita pomoću JavaScript koda da bi se utvrdilo da li su kolačići omogućeniKada je pretraživač zatvorenWeb analitika
s_ppvlAdobeKolačić Adobe Analytics za čuvanje % stranice koja se prikazuje korisnikuNa kraju sesijeWeb analitika
s_ppvAdobeKoristi se za identifikaciju prethodnog prikaza straniceNa kraju sesijeWeb analitika
visitorIDAdobeJedinstvena ID oznaka posetioca u zabeleženom vremenu/datumu24 mesecaWeb analitika
weboDMPWeboramaMera publike za DMP12 meseciWeb analitika
previousPage Adobe Koristi se za poznavanje prethodne stranice 12 meseciWeb analitika
_gidGoogleČuva jedinstvenu vrednost za svaku posećenu stranicu koja se koristi za razlikovanje korisnika24 sataWeb analitika
_gaGoogleKoristi se za razlikovanje korisnika24 mesecaWeb analitika
_gatGoogleKoristi se za ograničavanje broja zahteva i prikupljanje podataka na web stranicama sa visokim prometom10 minutaWeb analitika
_cs_sContent SquareKoristi ga CS za razlikovanje broja prikaza stranica po sesiji30 minutaWeb analitika
_cs_idContent SquareKoristi ga CS za razlikovanje korisnika11 meseci i dve nedeljeWeb analitika
_cs_cvarsContent SquareKoristi ga CS za snimanje prilagodljivih varijabli, u zavisnosti od iskustva12 meseciWeb analitika
_cs_cContent SquareKoristi ga CS za korisnički sadržaj koji treba pratiti 12 meseci i dve nedelje Web analitika
_cs_rContent SquareNAN/AWeb analitika
_ceg.sCrazy EggCrazy Egg Inc, za praćenje kako posetioci komuniciraju sa stranicama na sajtu, preko toplotnih mapa3 mesecaWeb analitika
_ceg.uCrazy EggCrazy Egg Inc, za praćenje posetilaca3 mesecaWeb analitika
_utmaGoogleKoristi se za razlikovanje korisnika i sesija24 mesecaWeb analitika
_utmbGoogleKoristi se u starijim verzijama usluge Google Analytics za otkrivanje novih sesija posetilaca koji se vraćajuKada je pretraživač zatvorenWeb analitika
_utmcGoogleKoristi se u starijim verzijama usluge Google Analytics za otkrivanje novih sesija30 minutaWeb analitika
_utmvGoogleKoristi se za skladištenje prilagodljivih varijabli o posetiocima prodavnice24 mesecaWeb analitika
_utmzGoogleČuva izvor prometa ili kampanje koja objašnjava kako je korisnik dospeo na vašu web stranicu.6 meseci od postavljanja/ažuriraWeb analitika
_utmt Google Koristi se za ograničavanje prikupljanja podataka na web stranicama sa visokim prometom 10 minuta Web analitika
visitorID Google Koristi se za identifikaciju korisnika 24 meseca Web analitika
demdex Adobe Koristi se za identifikaciju jedinstvenog posetioca na Adobe-u 180 dana Web analitika
dextp Adobe Snima kada je poslednji put obavljen poziv za sinhronizaciju podataka 180 dana Web analitika
dpm Adobe Govori internim Adobe sistemima da poziv od menadžera publike ili ID usluge prenosi korisničke podatke za sinhronizaciju ili zahtevanje ID-a 180 dana Web analitika
FB_Pixel Facebook Koristimo kolačiće za bolje razumevanje kako ljudi koriste Facebook proizvode kako bismo ih poboljšali. 180 dana Analitika i istraživanje
__gfp_64b Gemius Kolačić koji podržava alate gemiusAudience i Prism 1000 dana Analitika
AMCV_ Adobe Jedinstveni ID posetioca koji koristi Experience Cloud Solutions24 mesecaOglašavanje
everest_g_v2 Cookie Adobe Media Optimizer postavlja kolačić everest_g_v2 nakon što korisnik klikne na oglas klijenta. Ovaj kolačić mapira klikove na druge događaje na web stranici klijenta i postavlja se na eversttech.net domen.36 meseciOglašavanje
gglck Adobe Ovi kolačići se koriste za isporuku oglasa relevantnijeg za vas ili vaše interese N/A Oglašavanje
Target: User Last Vehicle Seen Adobe Čuva zadnje viđeno vozilo2 nedeljeOglašavanje
APISID Doubleclick Sigurna autentifikacija korisnika 24 meseca Oglašavanje
_gcl_auGoogle
Koristi ga GA i oglašavač proizvoda (Floodlight)Na kraju sesijeOglašavanje
ETO_data_treeCustom (Publicis ETO)Koristi se za kvalifikaciju posetilaca (topao ili hladan)3 mesecaOglašavanje
ETO_visitor_typeCustom (Publicis ETO)Koristi se za kvalifikaciju posetilaca (topao ili hladan)3 mesecaOglašavanje
BizoID MicrosoftKolačić prve strane Microsoft MSN10 dana Oglašavanje
IDE
Google DoubleclickKolačić treće strane koji se koristi za ciljanje/oglašavanje Manje od 6 meseci Oglašavanje
NIDGoogle
Kolačić treće strane koji se koristi za ciljanje/oglašavanje6 meseciOglašavanje
DSID Google Kolačić treće strane koji se koristi za ciljanje 1 mesec Oglašavanje
SAPISIDGoogle DoubleclickSigurna autentifikacija korisnika12 meseci Oglašavanje
FB PixelFacebookKorišćenje kolačića nam pomaže u prikazivanju oglasa i davanju preporuka preduzeća i drugih organizacija ljudima koji bi mogli biti zainteresovani za proizvode, usluge ili razloge promocije.6 meseciOglašavanje, preporuke, uvidi i merenje
FB PixelFacebook
Korišćenje kolačića omogućava pružanje publici najboljeg mogućeg iskustva.6 meseciPerformanse
anj
LinkedInKolačić za ciljanje oglasa za AppNexus3 meseca Oglašavanje
uuidsLinkedInKoristi se za analitiku nexus oglasa od strane AppNexus3 meseca Oglašavanje
ELOQUALinkedInPraćenje Eloqua < 1 dan Oglašavanje
ELQSTATUSLinkedInStatus praćenja Eloqua< 1 dan Oglašavanje
_adrollLinkedInAnalitika AdRoll< 1 dan Oglašavanje
_ar_v4LinkedInKolačić za Google oglase8 meseci Oglašavanje
drt
LinkedInGoogle Analytics 1 dan Oglašavanje
_gaLinkedInGoogle Analytics<1 dan Oglašavanje
test_cookieLinkedInTestovi za dozvole za postavljanje kolačića za Google Analytics1 dan Oglašavanje
id
LinkedInID za Google Analytics2 godine Oglašavanje
BC_BANDWIDTHLinkedIn:čuva relevantne informacije za otkrivanje odgovarajućeg protoka za video streamingTrenutna sesija Oglašavanje
ASP.NET_SessionIdLinkedInVelaro live chatTrenutna sesija Oglašavanje
vkeywordsLinkedInVelaro live chatTrenutna sesija Oglašavanje
bkdc
LinkedInBlueKai Analytics6 meseci Oglašavanje
bku
LinkedInBlueKai Analytics8 meseci Oglašavanje
lidc
LinkedInKoristi se za usmeravanje1 dan Oglašavanje
bcookie
LinkedInKolačić ID pretraživača1 godina Oglašavanje
bscookie
LinkedInKolačić za sigurnost ID pretraživača 1 godina Oglašavanje
L1c
LinkedIn Kolačić ID pretraživačaTrenutna sesija Oglašavanje
BizoID LinkedIn LinkedIn analitika oglasa6 meseci Oglašavanje
BizoData
LinkedIn LinkedIn analitika oglasa6 meseci Oglašavanje
BizoUserMatchHistory LinkedIn LinkedIn analitika oglasa6 meseci Oglašavanje
BizoNetworkPartnerIndex LinkedIn LinkedIn analitika oglasa6 meseci Oglašavanje
token LinkedIn Pristupni token4 sataOglašavanje
Player_settings_0_3 LinkedIn Postavke programa Player3 nedelje Oglašavanje
LyndaLoginStatus LinkedIn Status prijave10 godina Oglašavanje
throttle-XXX LinkedIn Promena na Lynda6 meseci Oglašavanje
NSC_XXX LinkedIn Balansiranje opterećenja 5 minuta Oglašavanje
GdynGemiusMerenje rezultata oglašavanja5 godina Oglašavanje
GDA
Gemius praćenje vremena zadnje izmene; ograničavanje i preusmeravanje detalja5 godina Oglašavanje
psyma_participationPsymaKoristi se za istraživanja3 nedeljeFunkcionalan
_55CCFifty-FiveKoristi se za snimanje pristanka posetilaca svakoj porodici kolačića366 danaFunkcionalan
_55tIdFifty-FiveKoristi se za snimanje naziva domena web straniceNa kraju sesije pretraživačaFunkcionalan
_55CAPVFifty-FiveKoristi se za snimanje sesija/posetilaca30 minutaFunkcionalan
_55CATSFifty-FiveKoristi se za snimanje sesija/posetilaca30 minutaFunkcionalan
FB PixelFacebookKoristite kolačiće za omogućavanje funkcionalnosti koja nam pomaže da obezbedimo Facebook proizvode.6 meseciFunkcije i usluge web lokacije
FB PixelFacebookKoristite kolačiće da biste potvrdili svoj nalog i odredite kada ste prijavljeni tako da vam možemo olakšati pristupanje Facebook proizvodima i pružiti vam odgovarajuće usluge i doživljaj.6 meseciAutentifikacija
FB PixelFacebookKoristite kolačiće da biste nam pomogli da vaš nalog, podaci i Facebook proizvodi ostanu sigurni. Takođe koristimo kolačiće da bismo se borili protiv aktivnosti koje krše naše uslove korišćenja ili na drugi način onemogućuju da dostavljamo Facebook proizvode.6 meseciSigurnost, integritet web lokacije i proizvoda
OUT-PUT
GemiusOdbijanje učešća u istraživanjima koja sprovodi Gemius5 godinatehnički
5. KAKO SE PRIKUPLJA MOJA SAGLASNOST?
Tokom vaše prve posete našoj stranici, nudi vam se da pristanete, odbijete ili konfigurišete svoje izbore u vezi sa korišćenjem kolačića, kroz prikaz namenskog informativnog banera.

Možete da povučete svoju saglasnost u bilo kom trenutku ili da izmenite svoje izbore (na primer prihvatanjem samo određenih vrsta kolačića) u našom namenskom alatu UPRAVLJAJANJE MOJIM IZBORIMA.

Obaveštavamo vas da, u skladu sa propisima, kolačići neophodni za rad sajta ne podležu vašoj saglasnosti i stoga se ne mogu deaktivirati u našem alatu za upravljanje izborom. Možda ćete moći da se suprotstavite preko podešavanja vašeg pretraživača (kao što je naznačeno u odeljku „Kako odbiti kolačiće“ ispod), ali vaše iskustvo na sajtu može biti pogoršano.
6. KOLIKO DUGO SE ČUVA MOJA SAGLASNOST?
Kada prihvatite ili odbijete sve ili deo kolačića na našoj internet stranici, vaš izbor će biti zabeležen najviše 6 (šest) meseci. To znači da kada ponovo posetite našu veb stranicu, više vas nećemo pitati o korišćenju kolačića tokom ovog perioda sve dok čuvamo vaš izbor. Nakon ovog perioda, ponovo ćemo vas zamoliti da pristanete, odbijete ili konfigurišete svoje izbore u vezi sa korišćenjem kolačića.
7. KAKO MOGU DA UPRAVLJAM KOLAĆIĆIMA?
Kako odbiti kolačiće?
Ako ne želite da se kolačići čuvaju ili učitaju na vašem uređaju preko ove stranice, kolačić za odbijanje će biti postavljen na vaš uređaj, kako bismo mogli da zabeležimo informaciju da ste odbili sve ili deo kolačića. Ako izbrišete ovaj kolačić za odbijanje, više neće biti moguće identifikovati vas da ste odbili upotrebu kolačića (što znači da ćete morati ponovo da izaberete sledeći put kada posetite našu internet stranicu). Za upravljanje kolačićima imate na raspolaganju više mogućnosti, uključujući sprečavanje korišćenja i/ili brisanje kolačića.

Alat za upravljanje izborom
Alat za upravljanje izborom kolačića vam je dostupan kako biste mogli da upravljate kolačićima koji se koriste i/ili čuvaju na ovoj stranici. U bilo kom trenutku, klikom na vezu u nastavku, možete pristupiti konfiguratoru i izmeniti svoja podešavanja, u zavisnosti od vrste kolačića.

Podešavanje pretraživača
Kolačićima možete da upravljate i preko pretraživača.

Većina pretraživača je podešena tako da podrazumeva prihvatanje kolačića, ali ako želite možete da izaberete prihvatanje svih kolačića, sistematsko odbijanje kolačića ili prihvatite određene kolačiće, u zavisnosti od njihovog izvora. Takođe možete redovno brisati kolačiće sa svog uređaja koristeći vaš pretraživač.

Međutim ne zaboravite da konfigurišete sve pretraživače na različitim uređajima koje koristite (tablet računarima, pametnim telefonima, računarima itd.).

Svaki pretraživač ima različite postavke za upravljanje kolačićima i vašim izborima. Postupak promene postavki za kolačiće je opisan u meniju za pomoć vašeg pretraživača. Na primer: Objavljeni moduli za neprihvatanje korišćenja
Ako želite da onemogućite određene kolačiće treće strane, idite direktno na stranicu izdavača kolačića. Na ovaj način možete:
- da onemogućite kolačiće Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=sr
- da onemogućite kolačiće intelliAd: https://login.intelliad.com/optout.php
- da onemogućite kolačiće Adobe: https://www.adobe.com/uk/privacy/opt-out.html
8. KAKO MOGU DA OSTVARIM SVOJA DRUGA PRAVA?
U skladu sa važećim zakonima o zaštiti ličnih podataka imate pravo na pristup, ispravku, ograničenje, prenos ili brisanje vaših ličnih podataka. Da biste ostvarili svoja prava kliknite na www.renault.rs/opste-zlp.html i pročitajte naše informacije o zaštiti vaših ličnih podataka.
9. PROMENE
S vremena na vreme možemo promeniti ova pravila. O ovome ćemo vas obavestiti i/ili zatražiti vašu saglasnost kada je to neophodno ili zahtevano. Stoga preporučujemo da pri svakoj poseti naše web stranice pogledate ovaj pravilnik da biste bili upoznati sa njegovom najnovijom verzijom.

Poslednje ažuriranje: oktobar 2022