ČESTA PITANJA

1. KUPOVINA I ODRŽAVANJE
1.1. Kupovina Dacia vozila

Želim da kupim Dacia vozilo. Koji je rok za isporuku vozila nakon porudžbine?

Rok isporuke zavisi od vozila i elemenata porudžbine. Zahvaljujući alatima kojima raspolaže, vaš distributer vas može obavestiti o tačnom roku isporuke vozila koje ste odabrali.

 

1.2. Održavanje i popravke

Gde mogu pronaći dodatnu opremu za svoje Dacia vozilo?

U rubrici "Dodatna oprema" pronaći ćete ponudu dostupne dodatne opreme za svoje Dacia vozilo. Vaš distributer za Dacia vozila će vam sa zadovoljstvom predstaviti kompletnu ponudu dodatne opreme za vaše Dacia vozilo. Pretragom na našoj internet stranici možete utvrditi lokaciju najbližeg distributera.

Koliko se često obavljaju servisni pregledi?

Da biste dobili tačan odgovor na to pitanje, obratite se našoj mreži koja vam stoji na raspolaganju za informacije o servisnim pregledima.


1.3. Komercijalna mreža Dacia vozila

Kako pronaći najbližeg distributera za Dacia vozila?

Popis distributera za Dacia vozila je dostupan na našoj internet stranici. Moguće je pretraživati distributere po gradu ili poštanskom broju.  Kliknite ovde  kako biste pronašli najbližeg distributera.


1.4. Finansiranje

Potrebne su mi informacije o mom ugovoru o finansiranju Dacia vozila. Kome mogu da se obratim?

Možete stupiti u kontakt sa svojim distributerom za Dacia vozila, koji vam stoji na raspolaganju za sve informacije.

2. GARANCIJA
Može li se produžiti ugovorna garancija za novo Dacia vozilo?
Ugovorna garancija za novo Dacia vozilo važi 36 meseci ili za 100 000 pređenih kilometara*. Dacia ugovor za bezbrižnu vožnju omogućava vam da produžite to jamstvo za dve godine (60 meseci ili 100 000 pređenih kilometara).

* Do ispunjenja prvog od dva uslova.

Da li se garancija za automobila može preneti?

Da, prenosom vlasništva nad vozilom ne menjaju se uslovi primene Ugovorne garancije za novo Dacia vozilo.

3. ODNOSI IZMEĐU RENAULT I DACIA MARKE
Koji su uslovi sporazuma između Renault i Dacia marke?

Pripajanjem Dacia marke 1999, nakon bliske saradnje započete 70-ih godina 20. veka, Grupa Renault povećala je svoju prisutnost na brzo rastućem automobilskom tržištu. Dacia tako čini ključ razvoja Grupe Renault u srednjoj i istočnoj Evropi. Njen cilj je da proizvodi moderna, robusna i ekonomična vozila.

Postupno preuzimanje kontrole?

Nakon gotovo 30 godina saradnje s Dacia markom, koja je vozila Renault proizvodila pod licencom, Grupa Renault 1999. godine stekla je 51 % udela u kapitalu rumunskog proizvođača automobila. Taj je udeo postupno rastao te je 2004. dosegao 99,3 % kapitala.

Potpuno modernizovana infrastruktura proizvodnje?

Grupa Renault uložila je 489 miliona evra u modernizaciju Dacia marke, tokom pet godina: obnova infrastrukture proizvodnje u Piteştiu, znatno poboljšanje kvaliteta, osposobljavanje osoblja, unapređenje ponude… Ta su ulaganja posebno doprinela postavljanju novih proizvodnih traka za Renault motore i menjače, obnovi zgrada i nabavci informatičke opreme. Projekt Logan, potpuno novo vozilo dizajnirano u Tehnocentru, odraz je idealne saradnje između Dacia marke i tehničkih stručnjaka Grupe Renault.

4. SIGURNOST
Što je to Euro NCAP*?

Euro NCAP je nezavisno evropsko telo koje okuplja udruženja potrošača, kao i automobilska udruženja, a deluje pod okriljem Međunarodne automobilske federacije (FIA). Finansiraju ga FIA, Evropska unija, vlade pet zemalja (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija i Švedska), udruženje potrošača ICRT (International Consumer Research & Testing), kao i ADAC (Nemački autoklub) i Međunarodni turistički savez (AIT).

To telo simulira nekoliko vrsta sudara kako bi ocenilo nivo sigurnosti vozila. Svake godine uoči proleća i tokom leta, ovo telo posvećuje dve ili tri serije testiranja sigurnosti u sudaru na jednoj od šest velikih kategorija vozila (gradski automobil, kompaktna limuzina, porodični automobil, limuzina, mali jednovolumen i veliki jednovolumen). U proseku testira se dvadesetak vozila godišnje.

* European New Car Assessment Program


Od čega se sastoji testiranje sigurnosti u sudaru Euro NCAP?

To testiranje se sastoji od tri sudara, od kojih svaki nosi određeni broj bodova.


1. Test frontalnog sudara

Vozilo pri brzini od 64 km/h udara o savitljivu metalnu prepreku. Vozilo se sudara delom prednje površine: samo vozač (na 40 % širine vozila) udara o prepreku. U vozilu se nalaze četiri lutke:

– na prednjim sedištima: dve odrasle osobe;

– na zadnjim sedištima: trogodišnje dete i beba starosti od 18 meseci.

2. Test bočnog sudara

Kolica (uporediva s automobilom) pri brzini od 50 km/h frontalno udaraju o vozilo s vozačeve strane. U obzir se uzimaju samo povrede vozača.

3. Test naleta na pešaka

Spovodi se serija testova kojima se simuliraju nesreće u kojima učestvuju pešaci (deca i odrasli) pri brzini od 40 km/h.

5. DOSTUPNOST
5.1. Kompatibilnost sa pretraživačima

Kako mogu bezbrižno pregledati ovu internet stranicu?

Ova internet stranica izrađena je u skladu s tehničkim internet standardima koje je utvrdio konzorcijum W3C, kao i standardima dostupnosti koji su definisani u referentnoj bazi podataka francuske Agencije za razvoj elektronske uprave (ADAE), te standardima inicijative WAI. Internet stranica Dacia.rs nudi najbolje moguće iskustvo s najnovijim pretraživačima, no ostaje dostupna i starijim verzijama.

Preporučuje se upotreba sledećih pretraživača:

  • Za Macintosh OS 10: Opera, Safari 4, Mozilla Firefox 3, Google Chrome;
  • Za Windows: Mozilla Firefox 3, Opera, Internet Explorer 7 i 8, Google Chrome;
  • Za Linux : Mozilla Firefox 3, Opera.

 

5.2. Pregled internet stranice

Glavne rubrike

Osnovne poveznice nalaze se u glavnom meniju koji je uvek dostupan na vrhu svake stranice. Preko njih možete pristupiti glavnim rubrikama ove internet stranice.

Pregled unutar rubrika stranice

Pregled u rubrici pojednostavljen je zahvaljujući meniju koji uvek možete videti na levoj strani. Taj meni vam omogućava da se upoznate s različitim konceptima o kojima je reč u rubrici koju istražujete.

 

5.3. Preuzimanje dokumenata

Kako pregledati dokumente koji se mogu preuzeti na ovoj internet stranici?

Jedan deo dokumenata koji se preuzimaju nalazi se u barem jednom dostupnom formatu (HTML, Microsoft Word, PowerPoint, Excel).

Dokumente koji se mogu preuzeti pronaći ćete u formatu PDF (Portable Document Format) bez direktno dostupne verzije.

Osim toga, dokumente u PDF formatu možete prebaciti u klasičan format HTML koristeći se mrežnim alatom za konverziju - Adobe.

 

5.4. Personalizacija prikaza informacija

 

Kako povećati veličinu fonta?

U pretraživaču Internet Explorer: idite u meni Prikaz / Veličina teksta i odaberite željenu veličinu fonta ili istovremeno pritisnite tastere CTRL i + da biste povećali veličinu fonta odnosno CTRL i - da biste isti smanjili.

U pretraživaču Mozilla: istovremeno pritisnite tastere:

  • CTRL i + za povećanje veličine fonta;
  • CTRL i - za smanjenje veličine fonta;
  • CTRL i 0 za vraćanje prvobitne veličine fonta.

Personalizacija lista stila

Korisnik može urediti prikaz ove internet stranice odabirom alternativnih lista stila.

Alternativni list stila određuje se u meniju "Prikaz" pretraživača koji podržavaju alternativne stilove:

  • Firefox, Mozilla: meni Prikaz / Stil stranice;
  • Opera 7 : meni Stil;
  • Internet Explorer : meni Alati / Opcija internet / kartica Opšte / Dostupnost.

Štampanje stranica

Sadržaji s internet stranice Dacia.rs mogu se štampati klikom na ikonu "štampa" u vašem pretraživaču ili na taster "štampaj stranicu" koji se nalazi u levom uglu stranice. Stranice će se obraditi na način da se mogu štampati u formatu papira A4.